Marlies

Trainee Marlies

Marlies is op 1 september 2021 gestart met het Traineeship Civiel Oost en begint in januari 2023 aan haar derde traineeperiode. Hoe is zij in het traineeship terecht gekomen?

Na mijn HBO studie Civiele Techniek wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Een traineeship sprak me daarom wel aan. Ik heb me op meerdere traineeships georiënteerd. Het feit dat dit traineeship ketenbreed is gaf voor mij de doorslag. In een relatief korte tijd kun je van alles leren en ervaren, zodat je uiteindelijk een goede keuze kan maken voor het vervolg van je carrière.

Tot nu toe ervaar ik het traineeship als heel leuk. Je kunt veel verschillende dingen doen. Wat je bij de ene partij leert, kun je bij de andere partij direct weer toepassen.

Wat vindt Marlies het allerleukste aan het traineeship?

Het allerleukste vind ik dat je kennis opdoet waar je echt iets aan hebt. Dat je de dingen die je buiten in de uitvoering leert, binnen weer kan toepassen. Tijdens mijn eerste traineeperiode bij NTP heb ik bijvoorbeeld vier maanden gewerkt als assistent uitvoerder. De kennis die ik daar heb opgedaan neem ik nu mee in mijn tekeningen en in de bestekken bij StadLandWater. De samenstelling van de partijen in het traineeship vind ik ook erg goed. Iedere partij is weer anders, waardoor je in korte tijd van alle facetten in de keten iets mee krijgt.

Van tevoren had Marlies een bepaalde verwachting van het traineeship. Is deze verwachting uitgekomen? En is haar beeld van het werkveld veranderd?

“Eigenlijk meer dan dat. Ik kan nog veel meer doen dan ik van tevoren had gedacht. Ik wist niet dat ik  zoveel ruimte zou krijgen om het traineeship zelf vorm te geven. Bij iedere partner kan ik voorafgaand aan de traineeperiode aangeven wat mijn leerdoelen zijn. Daar wordt dan – waar mogelijk – rekening mee gehouden. De begeleiding is ook goed. Je krijgt niet alleen hulp bij het realiseren van je leerdoelen, maar ook zijn er altijd collega’s die bereid zijn om je te helpen en daar dan echt de tijd voor nemen. Daarnaast zijn de trainingen en cursussen die ik mag volgen erg leuk en leerzaam. De kennis die ik daar opdoe, kan ik gelijk weer toepassen in de praktijk. ”

Mijn beeld van het werkveld is zeker veranderd. Van tevoren had ik toch een bepaald beeld bij een aannemer en een adviesbureau. Maar nu ik bij beide heb gewerkt, heb ik ervaren dat het in de praktijk toch heel anders is dan dat ik dacht. Bij een adviesbureau had ik bijvoorbeeld een standaard beeld dat je daar als starter vooral tekenwerk doet. Maar in de praktijk blijkt het veel breder te zijn dan dat en is er heel veel mogelijk.”

Aan wie zou Marlies het Traineeship Civiel Oost willen aanbevelen?

“Ik raad het traineeship aan iedereen aan die net van het MBO of HBO af komt en nieuwsgierig is naar wat er allemaal mogelijk is in de wereld van de civiele techniek.”

“Het is fijn dat je het traineeship zelf vorm kan geven”

Lees meer

Jelle

Jelle

Jelle begon op 1 september 2019 als trainee in het Traineeship Civiel Oost. Inmiddels zijn we 3 ½ jaar verder, heeft hij het traineeship afgerond en is hij werkzaam als junior projectleider bij StadLandWater Management en Advies. Hoe kijkt Jelle terug op deze periode?...

Quinten

Quinten

Quinten begon op 1 juli 2019 als eerste trainee in het Traineeship Civiel Oost. Inmiddels zijn we 3 ½ jaar verder, heeft hij het traineeship afgerond en is hij werkzaam bij StadLandWater Management en Advies. Hoe kijkt Quinten terug op deze periode? “Ik kijk met veel...

Mart

Mart

Onze vierde man binnen Traineeship Civiel Oost is Mart. Mart is 23, afgestudeerd in hbo civiele techniek aan Saxion Enschede en sinds november 2020 civiel trainee. Het bezoeken van een open dag heeft hem geholpen zijn studie te vinden en het mooie, er waren slechts 5...